
Ταιριάζει η online εκπαίδευση σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες;
Οι «μαθησιακές δυσκολίες» αποτελούν μία γενική κατηγορία δυσκολιών που παρατηρούνται στο μαθησιακό κομμάτι, αλλά επηρεάζουν και άλλους τομείς της ζωής του συγκεκριμένου ατόμου.
Οι νέες τεχνολογίες τείνουν να επιλέγονται πια απ’ όλο και περισσότερους γονείς, που επιθυμούν ένα πιο ενδιαφέρον μάθημα για τα παιδιά τους.
Είναι, όμως, η online εκπαίδευση κατάλληλη για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες;
Ας πιάσουμε το θέμα από την αρχή.
Τι ορίζουμε ως μαθησιακές δυσκολίες;
Σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Επιτροπή Μαθησιακών Δυσκολιών των ΗΠΑ (NJCLD) ο ορισμός των «μαθησιακών δυσκολιών» είναι ο εξής:
«Οι Μαθησιακές Δυσκολίες (Μ.Δ.) είναι ένας γενικευμένος όρος, ο οποίος αναφέρεται σε μια ετερογενή ομάδα προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της μάθησης και της κατανόησης της ομιλίας, της ανάγνωσης, της γραφής και των μαθηματικών. Αυτά τα προβλήματα είναι εγγενή στο άτομο, θεωρούνται ότι υπάρχουν εξαιτίας της δυσλειτουργίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και είναι δυνατό να εκδηλώνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του. Με τις Μ.Δ. είναι δυνατό να συνυπάρχουν προβλήματα αυτορρύθμισης και συμπεριφοράς, κοινωνικής αντίληψης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τα οποία όμως από μόνα τους δεν προσδιορίζουν μια Μ.Δ. Αν και η Μ.Δ. μπορεί να παρατηρείται ταυτόχρονα με άλλα προβλήματα (π.χ. λειτουργική αδυναμία αισθήσεων, νοητική καθυστέρηση, σοβαρή συναισθηματική διαταραχή) ή με εξωγενείς επιρροές (όπως οι πολιτιστικές διαφορές, ανεπαρκής ή ακατάλληλη εκπαίδευση), εντούτοις δεν είναι αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών ή επιρροών».
Συμβάλλει η online εκπαίδευση στις μαθησιακές δυσκολίες;
Η απάντηση δεν είναι απλά θετική, αλλά το ψηφιακό περιβάλλον δείχνει πολύ συχνά να υπερβαίνει τις συγκεκριμένες δυσκολίες.
Πιο συγκεκριμένα, η μάθηση αποκτά παιγνιώδη χαρακτήρα και πραγματοποιείται σε πιο χαλαρό κλίμα, χαρακτηριστικά που κρατούν μακριά το υπερβολικό άγχος.
Επίσης, ο παραδοσιακός πίνακας ή το βιβλίο δίνουν τη θέση τους στην πιο ενδιαφέρουσα οθόνη, η οποία είναι γεμάτη με εικόνες, κείμενα, ήχους, βίντεο και γραφικά.
Όλα αυτά κάνουν την προσοχή του μαθητή να διαρκεί περισσότερο, ενώ παράλληλα τον ωθούν σε συμμετοχή.
Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζονται με τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα που προσφέρει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Η εμπιστοσύνη των μαθητών στον εαυτό τους αυξάνεται και ακολούθως, βελτιώνονται και οι σχολικές επιδόσεις.
Πάμε να δούμε, όμως, το ζήτημα λίγο πιο αναλυτικά.
Πλεονεκτήματα online εκπαίδευσης
H διαδικτυακή εκπαίδευση έχει πολλά πλεονεκτήματα για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
- Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι η προσοχή πολλών παιδιών έχει αυξηθεί με το online μάθημα.
Εξαφανίζονται τα εξωτερικά ερεθίσματα, που υπάρχουν στο περιβάλλον μιας φυσικής και όχι ηλεκτρονικής, τάξης. Το διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό, όπως e-books, κουίζ κ.ά. δείχνει να έχει μεγάλη απήχηση στις νέες γενιές.
- Επίσης, ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει καλύτερα τον χρόνο και τον ρυθμό του.
Αυτό είναι εφικτό και στα δύο είδη τηλεκπαίδευσης, σύγχρονη και ασύγχρονη. Σε κάποια παιδιά λειτουργεί καλύτερα το να καθορίζουν τα ίδια τις ώρες της εκπαίδευσής τους, ενώ άλλα τα βοηθάει να υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα με τις ώρες των μαθημάτων.
Σχετικά με τον ρυθμό της μάθησης, είναι πολύ σημαντικό για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες το ότι μπορούν να ξαναδούν το μάθημα, τις σημειώσεις του ψηφιακού πίνακα τάξης και να κάνουν όση παραπάνω εξάσκηση χρειάζονται.
- Το διαδικτυακό περιβάλλον προσφέρει εύκολο έλεγχο της ύλης και των εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν.
Το πέρασμα από τη μία υποενότητα στην άλλη γίνεται απλά με ένα κλικ. Άρα, ο μαθητής είναι πιο οργανωμένος και γίνεται εύκολα πιο συνεπής.
- Κάτι ακόμη που αυξάνει κατακόρυφα την επίδοση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες είναι το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η εκπαίδευση.
Το οικείο περιβάλλον παρέχει αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά, μειώνει το άγχος, αυξάνει την πίστη στον εαυτό, την ενεργητική συμμετοχή. Το αποτέλεσμα; Καλύτερες επιδόσεις και παιδιά που νιώθουν ότι ο κόπος τους έχει αποτέλεσμα.
- Τέλος, ο γονιός μπορεί να έχει καλύτερη εποπτεία.
Έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί το περιεχόμενο του μαθήματος αλλά και την προσπάθεια του παιδιού και, αν χρειαστεί, να το βοηθάει την ίδια κιόλας στιγμή.
3 Tips για να διευκολύνετε την online εκπαίδευση
Tip 1. Ρυθμίστε την εμφάνιση της οθόνης για άνετη θέαση
Φροντίστε, ώστε η οθόνη να έχει ρυθμίσεις φωτισμού, χρωμάτων, στυλ αλλά και μεγέθους γραμματοσειράς που λειτουργούν θετικά για το παιδί σας. Βάλτε για κάποια ώρα σε παύση ειδοποιήσεις του υπολογιστή, για καλύτερη συγκέντρωση.
Tip 2. Καθιερώστε τον αυτοέλεγχο
Προτρέψτε το παιδί να φτιάχνει μία λίστα με τα καθήκοντά του, με απορίες ή ακόμη, και με τα βήματα τα οποία θα ακολουθεί για να συνδέεται στο online μάθημα.
Tip 3. Επικοινωνείτε τακτικά με τον εκπαιδευτή
Μεταφέρετε ό,τι σας προβληματίζει σχετικά με την επίδοση αλλά και την ψυχολογία του παιδιού. Βοηθήστε τους εκπαιδευτές να εστιάσουν στοχευμένα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πώς η online εκπαίδευση μπορεί να μετατρέψει τη δύσκολη για τα παιδιά σας μάθηση σε εύκολη και ενδιαφέρουσα διαδικασία.
Δοκιμάστε να εφαρμόσετε τα tips που σας προτείνουμε, ώστε τα παιδιά σας να εκπαιδεύονται πιο ευχάριστα και να αγαπήσουν τη μάθηση.
Στο e-Wisdom λειτουργούμε με στόχο να δημιουργούμε μαθησιακά περιβάλλοντα κατάλληλα για όλο το φάσμα των δεξιοτήτων των μαθητών μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας, για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τα online μαθήματα που προσφέρουμε.