
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν οι απαιτήσεις από τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο αυξάνονται. Τα μαθήματα Γυμνασίου πληθαίνουν και οι επιδόσεις στο σχολείο για τους μαθητές επηρεάζονται. Τι σημαίνει όμως ένας κακός βαθμός σε ένα μάθημα;
Αρχικά, να αναφέρουμε ότι ένας κακός βαθμός δεν είναι λόγος να έρθετε σε αντιπαράθεση με τα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, ένας χαμηλός βαθμός σηματοδοτεί ότι τα πράγματα δεν έχουν πάει πολύ καλά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί έχει προκαλέσει εσκεμμένα αυτό το αποτέλεσμα.
Ας δούμε μαζί τι μπορεί να κρύβουν οι κακοί βαθμοί Γυμνασίου και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε έναν αδύναμο μαθητή να τα καταφέρει.
- Τι αξιολογεί ένας καθηγητής
- Ζητήστε διευκρινίσεις για τον κακό βαθμό
- Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει πώς να προσπαθήσει περισσότερο
- Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για το επόμενο τρίμηνο
- Ενθαρρύνετε το παιδί στην προσπάθειά του
- Ζητήστε εκπαιδευτική υποστήριξη από online φροντιστήριο
Τι αξιολογεί ένας καθηγητής
Κάθε καθηγητής στο Γυμνάσιο αξιολογεί πολύπλευρα την επίδοση των μαθητών. Μεγάλο ρόλο παίζει η προσπάθεια, η συμπεριφορά αλλά και η διάθεση για μάθηση κάθε παιδιού. Φυσικά αν ένας μαθητής είναι πάντοτε προετοιμασμένος και αριστεύει στα διαγωνίσματα, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην τελική βαθμολογία.
Όμως, ένας καθηγητής επικροτεί την προσπάθεια και τη θέληση ακόμη και των πιο αδύναμων μαθητών. Το μεγάλο ζήτημα εδώ είναι να μην παραιτηθεί το παιδί τελείως από τις υποχρεώσεις του. Αν λοιπόν δείτε έναν κακό βαθμό, είναι σημαντικότερο να βρείτε πώς αντιμετωπίζει το παιδί σας το συγκεκριμένο μάθημα, και όχι να το επιπλήξετε για τη χαμηλή του επίδοση.
Ζητήστε διευκρινίσεις για τον κακό βαθμό
Αν δεν είναι απόλυτα εμφανές ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας στο μάθημα με τον κακό βαθμό, κάντε μια κουβέντα με τον καθηγητή. Ρωτήστε που οφείλεται η χαμηλή επίδοση και με ποια κριτήρια αξιολογούνται οι μαθητές στο μάθημα αυτό.
Ζητήστε τη συμβουλή του καθηγητή σχετικά με την προετοιμασία πριν το μάθημα. Ρωτήστε τι θα έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Τις περισσότερες φορές η δημιουργία μιας ρουτίνας προετοιμασίας μπορεί να βάλει τη σκέψη του παιδιού σε τάξη και να οργανώσει το διάβασμά του.
Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει πώς να προσπαθήσει περισσότερο
Συνήθως τα παιδιά θέλουν να τα πάνε καλά στα μαθήματα και νιώθουν ωραία όταν πετυχαίνουν καλούς βαθμούς, ακόμη και σε μαθήματα που δε συμπαθούν ιδιαίτερα. Όμως, ίσως δεν ξέρουν πώς να προσπαθήσουν περισσότερο για να το καταφέρουν αυτό.
Η φράση «Διάβαζε περισσότερο» δεν είναι λύση, δεν τους εμπνέει και δεν τους κατευθύνει. Αυτό που θα βοηθήσει ουσιαστικά ένα παιδί να πετύχει καλύτερο βαθμό, είναι ο τρόπος διαβάσματος, η οργάνωση και η διάθεση για μάθηση.
Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για το επόμενο τρίμηνο
Για να φτάσουμε από το 12 στο 19 και στο 20, προϋποθέτει δουλειά. Αλλά και πάλι είναι ένας στόχος μη ρεαλιστικός για διάστημα ενός τριμήνου. Είναι καλύτερα να πείτε στο παιδί «Πάμε να μετατρέψουμε το 12 σε 15» ή «Νομίζω μπορείς το 15 να το κάνεις 17».
Έτσι, το παιδί δεν αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει θαύματα, αλλά μια ρεαλιστική προσπάθεια ανάβασης στο πρώτο σκαλί της δικής του σκάλας αυτοβελτίωσης.
Ενθαρρύνετε το παιδί στην προσπάθειά του
Τα παιδιά στο Γυμνάσιο, εκτός από τις αυξημένες απαιτήσεις που καλούνται να εκπληρώσουν, βρίσκονται και σε μια περίπλοκη ηλικία της ζωής τους. Καθώς μεταβαίνουν στην εφηβεία, μπορεί να παρατηρείτε αρκετές μεταπτώσεις στη διάθεσή τους.
Ένας κακός βαθμός μπορεί να τους καταβάλλει περισσότερο απ’ όσο ίσως νομίζετε. Μη σταματήσετε να ενθαρρύνετε την προσπάθειά τους. Ακόμη κι αν δε σας το λένε, έχουν ανάγκη τη στήριξή σας καθημερινά.
Ζητήστε εκπαιδευτική υποστήριξη από online φροντιστήριο
Για να στηρίξετε έμπρακτα την προσπάθειά τους, μπορείτε να προτείνετε και τα online μαθήματα. Συζητήστε μαζί τους το ενδεχόμενο υποστηρικτικής διδασκαλίας με online εκπαίδευση σε εξειδικευμένο φροντιστήριο.
Η τεχνολογία πλέον σας δίνει την ιδανική λύση για να βοηθήσετε τα παιδιά να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είναι κρίμα για κάθε παιδί που θέλει να προσπαθήσει και είναι μελετηρό, να μην ανταμείβεται για τον κόπο του.
Στο e-wisdom.gr οργανώνουμε τη μάθηση και βοηθάμε τους μαθητές Γυμνασίου να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις. Με σωστή προετοιμασία το άγχος των εξετάσεων είναι απόλυτα διαχειρίσιμο, ακόμα και για μαθητές που θα βιώσουν το θεσμό της εξέτασης για πρώτη φορά.
Με σύγχρονη εκπαίδευση και την τεχνολογία ως σύμμαχο, στηρίζουμε τους μαθητές Γυμνασίου με αποδοτικές εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές μεθόδους, ώστε να καλύψουμε τα κενά και να θέσουμε σωστές βάσεις για το μέλλον. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της τηλεκπαίδευσης ή επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τις δυνατότητές της απομακρυσμένης διδακτικής υποστήριξης.